Jakie oliwki do sałatek?

Mnóstwo osób uważa, iż zarówno czarne oliwki jak i zielone smakują jednakowo i nie ma znaczącej różnicy które podamy do czego. Trudno się nie zgodzić z tą opinią jeśli wiemy iż producenci pragną zaoszczędzić na na produkcje maczając oliwki w nadmiernie mocnych solankach każąc im w nich leżakować o wiele za długo. Jednak oliwki z prawdziwego zdarzenia mają swoisty i odczuwalnie inny smak stąd używanie jednych oraz drugich jest zupełnie inne. Zielone oliwki są na ogół oferowane jako przekąska, ich gorzkawy smak stymuluje nasz żołądek przed głównym daniem w dodatku bezbłędnie komponują się z gorzkawymi drinkami (fani ginu z tonickiem wiedzą o czym mowa) na dodatek mogą być nadziewane słodką papryką czy migdałami to przegryza się perfekcyjnie i ich lekką goryczką. Czarne oliwki jednakże to dodatek do wszelkich mięs choć głównie tych krwistych. Co więcej idealnie komponują się z makaronami w przy akompaniamencie oliwy. Ze względu na wyższą zawartość tłuszczu (ponad 30%) w zestawieniu do swej młodszej siostry czarna oliwka użytkowana jest do tworzenia pasty Tapenade – bardzo popularnej we Francji, która to powstaje poprzez przetarcie jej wraz z kaparami i sardelą. Oferowana z jajkiem lub warzywami albo po prostu smaruje się nią pieczywo.