Wanilia – aromatyczna przyprawa

Jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej wykorzystywanych przypraw. Jej intensywny zapach oraz słodki, kwiatowy smak powoduje, że wanilia jest wybornym dodatkiem do deserów i innych potraw. Do polepszania smaku potraw wykorzystuje się nasiona rośliny z rodziny storczykowatych, które istnieją w ponad trzydziestu różnych wariantach.

Jednak wyłącznie trzy z ponad trzydziestu postaci tej rośliny posiadają nasiona, które są w stanie być wykorzystane jako aromat waniliowy. W dzisiejszych czasach roślina ta musi być ręcznie zapylana, a dziennie można zapylić nawet od tysiąca do dwóch tysięcy roślin. Kwiaty te rosną w pąkach, jednak w czasie okresu kwitnienia jedynie jeden kwiat dziennie z danego pączka kwitnie, co czyni proces manualnego zapylania jeszcze trudniejszym.

Dojrzewanie nasion zajmuje natomiast nawet dziewięć miesięcy. Gdy dojrzeją, muszą być od razu zebrane, a następnie poddane specjalnej obróbce termicznej, aby powstrzymać dalszy proces dojrzewania. Po tej obróbce termicznej następuje proces utwardzania oraz wysychania. Wanilia, a dokładniej jej ziarna są rozkładane, aby z wolna, ale całkowicie wyschły. Na końcu są one sortowane i przechowywane przez kilka miesięcy. Ich smak bowiem polepsza się wraz z czasem, staje się bardziej łagodny.